Disszidálás!

Kimegyünk, megnézzük ott milyen, összefoglaljuk nektek a legfontosabb történéseket, tudósítunk Jakab fejlődéséről, bemutatjuk a kis különbségeket, mi az ami fog itthonról hiányozni, mi az ami nem.

Archívum

HTML

Pénz

2008.11.14. 15:58 | gergoba | Szólj hozzá!

Az alábbi bejegyzésben megpróbáljuk röviden – de semennyire sem szakszerűen – összefoglalni, amit eddig a nagyvilágban tapasztaltunk illetve olvastunk azzal kapcsolatban, milyen anyagi támogatásra számíthatnak azok a szülők, elsősorban anyukák, akik nem kevesebbet vállalnak, mint családjuk, nemzetük, valamint az emberiség továbbélésének biztosítása.

A poszthoz illusztrációként használt képeken Borit és unokatestvérének szinte kiköpött mását láthatjátok, amint együtt játszanak, vagy éppen kakaóznak, fésülködnek.
 
  
Magyarország: a blog elején olvashattatok már egy hasonló bejegyzést az adminisztratív teendőkröl, de konkrét összegek ott nem hangzottak el.
Családi pótlék: ez ma alanyi jogon jár mindenkinek, egy gyerek után havonta jelenleg 12 200 Ft, (3 gyerek esetén 16 000/ kölök), amíg 18 nem lesz.
Gyes: a gyermek 2-től 3 éves koráig jár, összege 2008-ban 28 500 Ft mínusz nyugdíjjárulék, azaz 25 968 Ft
Gyed: 2 éves korig jár, összege a korábbi fizu 70%-a, de legfeljebb 96 600 Ft
Egyszeri anyasági támogatás is van, kb 70 ezer forint, de minden bizonnyal nem ezért fognak gyereket vállani a költségek miatt aggódók.
Összefoglalva 3 éven át juttat az állam az Európában mindenütt felellhető családi pótlékon át egyéb támogatást, itt el is engedi a kezünket. Oké, az oktatás, az érettségiig nem kerül extra pénzbe.
 
Németország: szintén említettük már, hogy egyrészt adókedvezménnyel járulnak hozzá Angeláék a döntéshozatal megsegítéséhez, ez a mi esetünkben egészen pontosan 48%-kal csökkentette az SZJA-t. Ez egy viszonylag bonyolult, nem tisztán családi adórendszer eredménye. (totális családi adózás csak Franciaországban van, ahol a 3, vagy annál több gyereket nevelők lényegében nem fizetnek jövedelemadót.)
Ezen kívül itt is létezik egy egyfajta családi pótlék, amit jövedelemtől függően adnak, ez most havonta egy gyerek esetében 154 Euró (kb 40.000 Ft.), de ehhez nem szabad közepesen sem gazdagnak lenni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A gyermekek számára felírt gyógyszerek ezen kívül kivétel nélkül mind ingyenesen hozhatók el a gyógyszertárból.
A suli is elvileg ingyenes, de a kollegáim közül többen fizetnek havi 600 eurókat, hogy ne a totálprosztó helyre kelljen járatni őket.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amerikáról annyit sikerült megtudni, hogy az állam, vagy a munkaadó összesen legfeljebb 3 hónapig juttat bármiféle támogatást. Ezért azok az anyukák, akik nem tehetik, meg, hogy otthon maradnak, ezután visszamennek dolgozni, a gyerkőcöt pedig beadják egy Day Care nevű helyre. Ez azért inkább a ritkábbik eset, de ezen a fórumon rengeteg olyan esetről lehet olvasni, hogyan próbálnak a még szoptató anyukák tejet félretenni a gyermeküknek, hogy másnap azt leadhassák.
Ha a munkaadó ugyanis nem jó fej, akkor kénytelenek a mosdóban, a kólaatomata mögött, vagy a kocsiban egy nyugodt 10 percet szervezni maguknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nszk.blog.hu/api/trackback/id/tr9769006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása